Deel 2: Bloemen en planten in je overkapping

Deel 2: Bloemen en planten in je overkapping


Interieur styling

Leestijd: 4

De redactie van de Overkappingadviseurs bezocht Mada planten, een planten-, tuin- en adviescentrum onder één dak in Kerkwijk. Mark van Helden vertelt in deel twee van deze serie alles over de mooiste planten en bloemen die geschikt zijn voor onder je overkapping. Deel 1 lees je hier.

Mark: “Onder een overkapping heb je vaak minder licht dan in een tuinkamer. De gemiddelde temperatuur ligt er ook lager. Dat is bepalend voor de keuze van je planten en bloemen. Aan de voorzijde van de overkapping waar meer licht is, kun je mooie potten of bakken met boompjes op stam plaatsen, groenblijvende struiken, geurende klimplanten, decoratieve siergrassen, en geurende kruiden. Dieper in je overkapping is het voor veel planten toch al snel te donker en kun je het beste voor bloeiende schaduwplanten kiezen, zoals Leliegras (Liriope), Fuchsia en Skimmia. Of schaduwplanten zoals varens (Dryopteris), hartlelie (Hosta), Vingerplant (Fatsia) en siergras.  

Mada_header_2_770x513
an de voorzijde van de overkapping waar meer licht is, kun je mooie potten of bakken met boompjes op stam plaatsen.

Fruitbomen onder je overkapping  
Wil je fruit uit eigen tuin kunnen plukken? Voor fruitbomen heb je geen grote tuin nodig, er zijn verschillende soorten fruitbomen die laag blijven en je in een pot kan laten groeien, bijvoorbeeld op het terras van je veranda. Geef een fruitboom een ruime pot of bak. Hoe groter de bak, hoe groter de boom kan groeien. Fruitbomen houden wel van zon, al kan een peer of appel meer schaduw hebben. Een fruitboom is het hele het jaar decoratief: bloesem in het voorjaar, groen blad en vruchten in de zomer en in de winter een mooi silhouet.  

Vetplanten 
Vetplanten hebben het naar hun zin in warme, droge omstandigheden en kun je daarom goed aan de rand van je overkapping plaatsen. Zorg dat ze zonlicht krijgen, maar wel bescherming tegen regen en kou. Geef ze niet te veel water. Vetkruid is een veerkrachtige vetplant met vlezige bladeren die water vasthouden en verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Hens-en-chicks (Sempervivum) vormt kleine rozetten met "moederplanten" en "babyplantjes" eromheen. Het ziet er prachtig uit in een rotstuin of als onderdeel van een vetplantenarrangement onder de overkapping.  Aloë vera staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en geeft een tropische sfeer aan je overkapping. Je kan de plant ook inzetten voor huishoudelijk gebruik. Echeveria's zijn sierlijke vetplanten met prachtige rozetten en een grote verscheidenheid aan kleuren. Ze zijn zeer geliefd in vetplantencollecties en gedijen goed onder een overkapping. Kalanchoës hebben prachtige bloemen en bladeren. Ze zijn een uitstekende keuze voor kleurrijke accenten onder je overkapping. Agaves zijn indrukwekkende vetplanten met dikke, stijve bladeren die vaak een opvallende centrale rozet vormen. Ze zijn ideaal voor een zonnige plek onder de overkapping en kunnen een architecturaal element toevoegen aan je buitenruimte.  

Mada_detailfoto's_2_01_535x535
Mada_detailfoto's_2_02_535x535

Vorst
In deel één over planten en bloemen in je tuinkamer, kwamen de planten die tegen vorst kunnen al kort aan bod. Die zijn dan ook heel geschikt voor onder je overkapping. Olijfbomen kunnen tot -5 graden, de vingerplant, (fatsia japonica) tot -10 graden als je hem beschermt en de Palmboom (trachycarpus fortunei) tot -17 graden.  

Olijfbomen 
Olijfbomen hebben een mooie, unieke uitstraling. Ze zijn typerend voor mediterrane landschappen en de Zuid-Europese sfeer zorgt voor rust en creëert een vakantiegevoel. De zilvergrijze bladeren en de gedraaide stam, maken de olijfboom een aangename toevoeging aan je overkapping. Olijfbomen zijn relatief gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben niet veel water nodig en gedijen goed onder de overkapping, maar zet ze wel zoveel mogelijk in het licht, zoals aan de rand van de overkapping.

Vingerplant
De vingerplant (Fatsia Japonica) heeft decoratieve, grote, handvormige bladeren die een weelderige en tropische uitstraling hebben. Het stevige blad is indrukwekkend groot, frisgroen en glanzend. De Fatsia Japonica kan giftig zijn voor huisdieren. De plant staat het liefste in indirect licht, in de felle zon kunnen de bladeren verbranden. 

Palmboom (trachycarpus fortunei) 
De palmboom zorgt voor een mediterrane sfeer in je tuin. De lange stelen en bladeren van de trachycarpus fortunei doen denken aan een waaier en geven de palm een echte exotische uitstraling Omdat de palmboom een tropische plant is, houdt hij wel van zonlicht, maar de hele dag zon is niet nodig. De palm kan prima tegen de koude temperaturen in Nederland, tot wel -17 graden. 

Leliegras 
Leliegras (Liriope) is een populaire plant. De plant kan zowel in de schaduw, als in de volle zon in een plantenbak op het terras onder de overkapping. Leliegras heeft smalle, langwerpige bladeren die sierlijk overhangen. Afhankelijk van de soort, heeft Leliegras groen blad of bondgekleurd blad. 

Bamboe
Bamboe (Fargesia) is een decoratieve plant voor onder de overkapping die het goed doet in plantenpotten. Bamboe zorgt snel voor veel groen onder de overkapping.  

In deel drie van deze reeks praat Mark van Mada planten uit Kerkwijk ons bij over welke potten er allemaal zijn om je planten en bloemen in te poten en waar je op moet letten. 

Bronnen


Geschreven door: Redactie de Overkappingadviseurs Fotografie: Esmee Pellegrom Styling: Mada planten Met medewerking van: Mada planten


Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in