Breng meer sfeer en groen in je overkapping of tuinkamer

Deel 1: Breng meer sfeer en groen in je overkapping of tuinkamer


Interieur styling

Leestijd: 4

Deel 1: Maak van je tuinkamer een groene oase
Wil je van je tuinkamer een groene oase maken en het tuingevoel bij je binnenbrengen? Met decoratieve planten zorg je voor een natuurlijke overgang van binnen naar buiten. In dit blog lees je alles over welke planten en bloemen hiervoor geschikt zijn. Welke keuzes je het beste kunt maken en hoe je ervoor zorgt dat jouw planten het naar hun zin hebben.
 

Op bezoek bij Mada  
De redactie van de Overkappingadviseurs ging op bezoek bij Mark van Helden van Mada planten in Kerkwijk. Mada planten is een planten-, tuin- en adviescentrum onder één dak. Mark werkt er sinds de oprichting elf jaar geleden. We vroegen hem welke planten het meest geschikt zijn voor in de tuinkamer, onder je overkapping en welke decoratieve potten en accessoires je het beste kan kiezen. In deel één van een serie van drie artikelen vertelt Mark ons over de planten die uitstekend in je tuinkamer passen en voor meer groen en gezelligheid zorgen.   

 

Mada_header_770x513
Met decoratieve planten zorg je voor een natuurlijke overgang van binnen naar buiten.

De keuze van je planten 
Mark geeft aan dat er een aantal belangrijke punten zijn waarop je moet letten bij je planten- en bloemenkeuze. Veel planten hebben licht nodig. Mark geeft als tip dat als je planten gaat uitzoeken voor je tuinkamer, je eerst goed moet kijken waar je ze neer wilt zetten en hoeveel licht je op die plek hebt. “In een tuinkamer is het vaak heel licht en zonnig, terwijl het onder een overkapping vaak donkerder is. Zet je een plant in de zon, dicht bij het glas of juist achteraf in de schaduw? Om te voorkomen dat het benauwd of te warm wordt, is ventilatie en een goede luchtcirculatie ook belangrijk, zeker op warme dagen. Let in je tuinkamer ook op de temperatuurverschillen tussen dag en nacht, deze mogen niet te groot zijn. Daarmee voorkom je ziektes en luis in je planten.” Kies je voor huiskamerplanten? “Zorg er dan ook voor dat de minimale temperatuur in de wintermaanden in je tuinkamer niet onder de 13 graden komt. Anders moet je de ruimte echt bijverwarmen.” Mark legt uit dat de luchtvochtigheid in de zomermaanden anders is dan in de winter. “Dat betekent dat je in de zomer je planten waarschijnlijk elke week water geeft, maar bijvoorbeeld in de winter maar eens in de drie weken. Bij Mada hebben we daar een handige tool voor. Met een vochtmeter weet je altijd hoeveel water je planten nodig hebben, zo voorkom je dat ze te nat of te droog zijn. Je steekt de meter in de grond waar de planten in staan en de vochtmeter geeft direct vanzelf aan wat de actuele status is.” 

Mark laat zien welke planten geschikt zijn voor in je tuinkamer: 

Zamioculcas 
De Zamioculcas of Emerald palm is een mooie, populaire plant voor in je tuinkamer, omdat hij gemakkelijk te verzorgen is. Heb je een plekje in de zon of een halfschaduw plekje, dan is dit een geschikte plant. Water heeft hij niet veel nodig, de grond mag gerust eerst uitdrogen voor je weer water geeft. Deze plant kan tot een nachttemperatuur van 5 graden, zolang de dagtemperatuur maar boven de 12 graden blijft. Let met huisdieren op, deze plant is lichtgiftig.   

Chlorophytum 
De graslelie is een plant die goed tegen lage temperaturen kan en graag wat meer licht heeft, van een schaduwhoekje wordt deze plant niet gelukkig. Geef de graslelie (chlorophytum) wekelijks water. Zorg je goed voor deze kamerplant, dan geeft hij je veel stekjes en kleine bloemen.

Mada_detailfoto's_01_535x535
Mada_detailfoto's_02_535x535

Aspidistra 
De Aspidistra of zwaardplant is een sterke kamerplant, waarbij de rechtopstaande bladeren wel een meter hoog kunnen worden. Hij voelt zich thuis in de donkere, koele hoekjes. Een plekje in de schaduw is prima. Geef deze plant niet te veel water en laat de potgrond iets droger. 

Yucca 
De Yucca heeft puntige bladeren, een mooie stam en daardoor een tropische look. In de dikke stam slaat deze plant zijn water op, waardoor je hem maar weinig vocht hoeft te geven. Geef hem een plekje in de volle zon in je tuinkamer. 

Clivia
De knaloranje bloemen van een Clivia zorgen voor kleur in je tuinkamer. Staat deze plant op een goede plek, in de schaduw met niet te veel zon, dan kan hij wel twee keer per jaar bloeien. 

Sanseveria
De Sanseveria is gemakkelijk te verzorgen en zuivert de lucht. De plant is beschikbaar in vele kleuren; groen, gestreept, bedekt met vlekken of voorzien van een gele rand. Houd er wel rekening mee dat de plant giftig is voor huisdieren. De beste temperatuur voor de Sanseveria is tussen de 15 – 25 °C, zet je de plant in de schaduw, dan worden de bladeren donkerder dan in de zon. 

Strelitzia reginae 
Een echt tropische schoonheid is de Strelitzia! Deze plant kan als hij het naar zijn zin heeft heel groot worden. Zet deze Paradijsvogelplant op een hele lichte plek waar de zon ook schijnt. Geef de plant regelmatig water en in de groeimaanden eens per twee weken plantenvoeding.  

Cactus 
Superdecoratief zijn de cactussen. Ze houden van licht, groeien in de woestijn en kwijnen weg in de schaduw. Ze zijn makkelijk te verzorgen. Je hebt er echte blikvangers tussen! Geef ze in het voorjaar eens per twee weken water en vanaf het najaar eens per zes weken. Een Zaagcactus of Rhipsalis is ook heel decoratief in een tuinkamer met veel licht. Aangezien de meeste cactussen bestand zijn tegen warmere temperaturen, kunnen ze ook goed tegen de koudere nachten.Houd de minimumtemperatuur altijd boven de vijf graden, anders kan de cactus afsterven. 

Vetplanten 
Vetplanten kunnen zowel op een zonnige als donkere plek staan. Kies voor een Aloë vera, Haworthia, Echeveria of Crassula. Die staan heel decoratief in een zonnige vensterbank of op tafel. In de natuur groeien ze op rotsen of in de woestijn. Ze kunnen goed tegen zon en droogte. Af en toe een scheutje water is voldoende voor ze. Staan je planten op een donkere plek? Geef ze dan een keer in de maand water.

Verse kruiden
Houd je van koken en gebruik je graag verse kruiden? Dan zijn kruiden, bijvoorbeeld in een terracottapot, een waardevolle aanwinst voor je tuinkamer. Let wel goed op de hoeveelheid licht, de temperatuur en luchtvochtigheid in je tuinkamer. Basilicum groeit goed in warme, verlichte ruimtes. Peterselie heeft net als bieslook en rozemarijn ook veel licht nodig. Oregano is een mediterraan kruid dat van warmte en zonlicht houdt, net als tijm. Kies je voor munt? Munt groeit snel, maar houdt van een vochtige omgeving, dus zorg voor voldoende water. Zet dragon en dille in het zonlicht, met een beetje vochtige grond. Koriander groeit goed in een beschutte ruimte maar vermijd hitte.  

Vorstbestendige planten
Er zijn ook planten die tegen een beetje vorst kunnen. Die zijn dan ook heel geschikt voor onder je overkapping, of als het in de wintermaanden kouder wordt in je tuinkamer. Olijfbomen kunnen tot een temperatuur van -5 graden Celsius, de vingerplant (Fatsia Japonica) kan tot -10 graden als je hem beschermt en de Palmboom (Trachycarpus Fortunei) tot -17 graden. In deel twee van de reeks artikelen vertellen we hier meer over. 

Keuze
Welke planten je kiest voor je tuinkamer hangt af van je smaak en wensen. Denk voorafgaand aan je bezoek aan een tuincentrum in ieder geval goed na over waar je de planten neer wilt zetten, dan heb je er lang plezier van.

Mada Planten is gevestigd in Kerkwijk. De openingstijden vind je op de website:mada-planten.nl.

Bronnen


Geschreven door: Redactie de Overkappingadviseurs Fotografie: Esmee Pellegrom Styling: Mada planten Met medewerking van: Mada planten


Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in