Houten overkapping kopen? | De Overkappingadviseurs
section-gray

Houten overkapping

Een natuurlijke uitstraling

Een houten overkapping brengt sfeer in je tuin. Het gebruik van natuurlijke materialen creëert een warme en gezellige uitstraling. Het sterke en duurzame karakter van hout zorgt ervoor dat je overkapping jarenlang meegaat, zonder al te veel onderhoud. Een houten overkapping is volledig op maat te ontwerpen en bouwen, waardoor je je eigen unieke terrasoverkapping creëert.

Natuurlijke uitstraling

Houten overkappingen hebben een warme en natuurlijke uitstraling, dat maakt ze echt een meerwaarde voor jouw buitenruimte.

Duurzaam

Hout is een sterk en duurzaam materiaal dat lang meegaat. Met de juiste behandeling en goed onderhoud kan een houten overkapping tientallen jaren meegaan.

Flexibiliteit

Hout is een veelzijdig materiaal dat gemakkelijk kan worden aangepast aan je smaak en ontwerpeisen. Met hout kun je unieke houten overkappingen op maat maken.

houten overkapping

Langer buitengenot met een houten overkapping

Met een houten overkapping creëer je een knusse plek om zowel met goed als met slecht weer van je tuin te kunnen genieten. Het is namelijk niet alleen op warme zomerdagen een fijne plek om gebruik te maken van jouw tuin, maar ook in de winter ideaal om te vertoeven. Je kunt de houten overkapping aan huis laten plaatsen, maar ook vrijstaand ergens anders voor of achter in de tuin. Zo hoef je nooit meer binnen te zitten wanneer het regent en kun je, ondanks de weersomstandigheden, genieten van het buitenleven.

Vraag een offerte aan

houten overkapping

De robuuste uitstraling van een houten overkapping

Een robuuste houten overkapping heeft een warme en natuurlijke uitstraling en past daardoor perfect bij de overgang tussen huis en tuin. Dit type overkapping heeft veel charme en staat daardoor direct knus en gezellig. Door zijn robuustheid en stevige constructie is een houten overkapping met een glasdak ook een zeer goede combinatie. 

Van deskundig advies, tot de technische berekening en van het inmeten tot aan de montage, de Overkappingadviseurs ontzorgen je volledig bij de aanschaf van een houten overkapping aan huis of juist achter in de tuin.

houten overkapping

Eigenschappen om rekening mee te houden

De belangrijkste eigenschappen van een houten overkapping zijn:

 • Natuurlijke en warme uitstraling
 • Eenvoudig te bewerken
 • Vele uitrustingsmogelijkheden
 • Hout is gevoeliger voor weersomstandigheden
 • Degelijke constructie
houten overkapping

Overkapping op maat samenstellen

Met een robuuste houten overkapping kun je volledig tot rust komen in je eigen tuin. De mogelijkheden - zeker als het op daken aankomt - zijn eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een exemplaar met glazen dak, voor een plat dak of een puntdak en kun je in plaats van een volledig glazen dak ook een overkapping aan huis met lichtstraat laten plaatsen. Met een glazen dak of lichtstraat behoud je de natuurlijke lichtinval in je woning. Ook kun je kiezen voor een overkapping met glazen schuifdeuren. Dat kan nu, maar ook op een later moment.

houten overkapping

Uitbreidingsmogelijkheden

Alle aanbieders die aangesloten zijn bij de Overkappingadviseurs, bieden de volgende uitbreidingsmogelijkheden en opties als je een houten overkapping wilt kopen:

Maak een afspraak

section-gray

Wij helpen je graag

Wil je meer informatie en staat jouw vraag of antwoord niet bij de veelgestelde vragen? Neem dan direct contact met ons op via het contactformulier.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Heb ik een vergunning nodig voor mijn overkapping?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om een veranda, tuinkamer of ander type overkapping te bouwen. Mits je je aan een aantal regels houdt, zoals:

 • Binnen 4 meter van je woning mag de overkapping een gelijke functie hebben als de woning zelf (dat is vrijwel altijd het geval bij een veranda of tuinkamer)
 • Binnen 4 meter van je woning mag je lager bouwen dan verder van je huis
 • Binnen 4 meter van je woning mag je niet hoger bouwen dan 30cm boven de eerste verdieping
 • Wil je meer dan 4 meter van je huis vandaan bouwen, mag het bouwwerk niet hoger worden dan 3 meter
 • Je mag niet de gehele tuin overkappen
 • Het is altijd goed om de buren even op de hoogte stellen

Je hebt altijd een vergunning nodig als:

 • Je overkapping in je voortuin wilt bouwen
 • Je overkapping hoger wordt dan 5 meter

Elk project is uniek, bij twijfel informeer dan bij je gemeente of het omgevingsloket, zo weet je snel of er een vergunning vereist is.

Moet je een overkapping onderheien?

In principe hoef je je overkapping niet te onderheien. Een goede fundatie volstaat. Zo'n fundatie kan bestaan uit betonnen poeren of schroefpalen. Hoe zwaar de fundatie moet zijn, is afhankelijk van de zwaarte van een overkapping en de locatie in Nederland waar de overkapping geplaatst wordt. Als je bijvoorbeeld in het Westen van Nederland woont (moeras/veengrond) heb je een zwaardere fundatie nodig dan in het oosten, midden of zuiden van Nederland (zandgrond).

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld; een grote vrijstaande kapschuur met zware kozijnen, die geplaatst wordt op een moerasbodem. Dan is het wellicht wel beter als er onderheid wordt. Je Overkappingadviseur kan je echter hierbij zeker adviseren wat de beste oplossing is.

Wat is de beste keuze: een glazen dak of polycarbonaat dak?

Bij de aanschaf van een aluminium of houten veranda kun je vaak kiezen tussen een glazen of een polycarbonaat dak. Wat de beste keuze daarin is, is afhankelijk van je budget, wensen en voorkeuren. Hieronder vind je enkele verschillen tussen deze 2 type daken:

Polycarbonaat dak:

 • Super licht materiaal
 • Goed te bewerken
 • Buigzaam
 • Goedkoper dan glas
 • Laat minder licht door dan glas
 • Is wat luidruchtiger bij regen t.o.v. een glazen dak 

Glazen dak:

 • Volledig doorzicht
 • Zeer duurzaam, blijft na jaren nog mooi
 • Exclusievere uitstraling
 • Weinig geluid bij regen
 • Glas is erg zwaar, onderconstructie moet degelijk zijn
 • Glas is prijziger dan polycarbonaat
Kan ik een overkapping zelf monteren?

Als je handig bent, kun je in principe zelf een woning bouwen. Dus ja, je kunt een overkapping zelf plaatsen. Maar... een overkapping plaatsen is echt een vak op zich. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden zoals bijvoorbeeld de fundering, de wand waar de overkapping tegen geplaatst wordt, maatwerk ter plekke, de juiste plaatsingsvolgorde, het omgaan met glas etc. etc. Ons advies is dan ook; kies voor een overkapping inclusief montage. Alle overkappingadviseurs werken met eigen montageteams, die jarenlang ervaring hebben in het plaatsen van alle type overkappingen. Zo ben jij ervan verzekerd dat je project op de best mogelijke wijze gemonteerd wordt, waardoor je recht blijft houden op alle garanties en verzekerd bent van probleemloos genieten van je geplaatste overkapping.

Wat is er beter? Hout of aluminium?

Je kunt niet zeggen, dat het ene materiaal beter is dan het andere. Hout heeft zo zijn eigen, unieke eigenschappen en aluminium heeft dat ook. Kort gezegd heeft hout meer onderhoud nodig dan aluminium, daarbij heeft hout ook de neiging om te gaan werken en is dat bij aluminium niet aan de orde. Echter als je je houten overkapping goed onderhoudt, gaat die net zolang mee als een aluminium overkapping.

Wanden en accessoires

De mogelijkheden om je overkapping uit te breiden zijn eindeloos. Van glazen schuifwanden tot en met de inrichting met sfeervolle meubelen. Laat je inspireren!

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!