Heb ik een vergunning nodig voor mijn overkapping?

Heb ik een vergunning nodig voor mijn overkapping?


Overkappingen

Leestijd: 3

Wist je dat je dat een vergunning voor een overkapping aan de achterzijde van een huis vaak niet vereist is? Vergunningsvrij bouwen voor overkappingen is in veel gevallen toegestaan maar er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen.

01-banner-oka-home-2023

Waar je op moet letten:

  • Jouw overkapping moet zich op het achtererf bevinden en binnen een afstand van 2,5 meter van de perceelgrens staan.
  • Ook mag je overkapping niet hoger zijn dan 4 meter.
  • De oppervlakte van de overkapping mag niet meer dan 50 procent van de totale tuin beslaan.
  • De overkapping mag niet worden gebruikt als hoofdverblijf.

Dit geldt voor overkappingen aan de achterzijde van het huis. Als je voor een overkapping aan het huis kiest, zoals een carport, kan hiervoor wel een vergunning vereist zijn.

De hoogte van jouw overkapping mag maximaal 4 meter bedragen als deze zich binnen een afstand van 2,5 meter tot het hoofdgebouw bevindt. Bevindt de overkapping zich buiten deze 2,5 meter-zone, mag de hoogte niet meer dan 3 meter zijn. Als jouw overkapping zich binnen de 2,5 meter-zone bevindt, moet de functie ervan gelijk zijn aan of ondergeschikt aan de functie van het hoofdgebouw. Als de overkapping zich verder van het hoofdgebouw bevindt, moet deze ondergeschikt zijn aan de woning.

In sommige gevallen kunnen historische gebieden en bouwvoorschriften van invloed zijn op de mogelijkheid om een overkapping te bouwen. Als je in een dergelijk gebied woont, moet je extra voorzichtig zijn en wellicht aanvullende goedkeuringen verkrijgen voordat je begint.

glazen-schuifwanden-overkappingadviseurs-9821
aluminium-overkappig-overkappingadviseurs-4505

Bouwbesluit en omgevingsvergunning
De vereisten voor het verkrijgen van een vergunning voor een overkapping zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Elke gemeente moet zich aan deze voorschriften houden. Bovendien kunnen gemeenten aanvullende eisen stellen. Het is daarom verstandig om, voordat je aan de bouw van een overkapping begint, contact op te nemen met je eigen gemeente om te achterhalen welke specifieke regels van toepassing zijn.

Voldoet je geplande overkapping niet aan de gestelde voorwaarden, dan ben je verplicht om een vergunning aan te vragen. Deze vergunning valt onder de noemer "omgevingsvergunning".

Hoe vraag je een vergunning aan?
Je kunt een vergunning voor je overkapping aanvragen via de website van jouw gemeente of via het omgevingsloket. Hierbij dien je jouw plannen voor de overkapping uitvoerig toe te lichten, mogelijk vergezeld van een bouwtekening. De gemeente zal jouw plannen toetsen aan het bouwbesluit en de lokale bouwverordening. Bovendien worden de plannen gepubliceerd in de krant en op de gemeentewebsite, zodat buren en andere belanghebbenden de gelegenheid hebben om eventuele bezwaren in te dienen.

Het is belangrijk om te weten dat de gemeente acht weken heeft om jouw aanvraag te beoordelen. Indien nodig kan deze termijn met nog eens zes weken worden verlengd. Als je van plan bent om snel met de bouw van je overkapping te beginnen, is het raadzaam om de vergunning tijdig aan te vragen.

Heb je vragen? Natuurlijk kan jouw adviseur je hierin goed advies geven. Zoek daarom specialist bij jou in de buurt.

BronnenShop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in