Deel 3: De mooiste potten en manden in je overkapping of tuinkamer

Deel 3: De mooiste potten en manden in je overkapping of tuinkamer


Overkappingen

Leestijd: 4

Maak jij van je tuinkamer of overkapping ook een oase van groen? Dit is deel drie uit een reeks artikelen over ons bezoek aan Mada planten, een planten-, tuin- en adviescentrum onder één dak in Kerkwijk. Voor dit blog gaf Mark van Helden ons advies waarin je bloemen en planten het beste kunt planten als je ze onder je overkapping en in je tuinkamer wilt plaatsen. Ook vroegen we hem waarmee we rekening moeten houden voor meer sfeer en gezelligheid. 

Mark van Helden: “Stenen bloempotten zijn blijvend populair. We zien ook ontwikkelingen van nieuwe materialen, die bijvoorbeeld lichter van gewicht zijn zoals Clayfibre. Daarvan hebben we hier een grote collectie potten staan. Dit lichtgewicht materiaal kan je gemakkelijk verplaatsen en bevriest niet. We hebben ook veel vraag naar geglazuurde potten, die hebben we in allerlei kleuren staan. Ze zorgen voor een kleurrijk effect in je tuinkamer of op je terras. Rieten manden en rotan zijn heel decoratief en geven een warme en natuurlijke uitstraling.”

Mada_header_3_770x513
Laat je verrassen door een ruim aanbod potten en manden voor in je overkapping of tuinkamer

Mooie terracottapotten, gezellig en gastvrij
Terracottapotten zijn weer helemaal terug en heel erg trendy. Je ziet ze vooral met allerlei kruiden erin. Dat staat niet alleen leuk, maar ruikt ook erg lekker en je kunt de kruiden meteen in je keuken of op de barbecue gebruiken. Terracottapotten zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling. Terracotta creëert een gezellige, gastvrije sfeer. Het aardewerk is veelzijdig in gebruik en de rode, natuurlijke tinten zijn esthetisch aantrekkelijk. De potten zijn beschikbaar in allerlei verschillende vormen en maten. Terracottapotten zijn gemaakt van klei en hebben geen glazuurlaag. Het voordeel is dat de pot kan ademen, water kan door de zijkant van de pot verdampen en verse lucht kan van buiten naar binnen komen. Kies je voor terracotta, dan kies je voor een tijdloze charme in je buitenruimtes.   

Clayfiber plantenbakken, lichtgewicht en duurzaam materiaal
Een elegante en trendy oplossing om je bloemen en planten in te presenteren zijn de Clayfibre bloempotten. Deze prachtige potten zijn gemaakt van glasvezel en klei en hebben een authentieke stenen uitstraling. Ze zijn vorst- en regenbestendig, ongevoelig voor verkleuring, licht van gewicht en gemakkelijk verplaatsbaar. Met deze bloembakken kies je voor een harmonieuze symbiose tussen functionaliteit en esthetiek. De Clayfiber bloempotten en plantenbakken zijn er in verschillende uitvoeringen, variërend van een terracotta look tot aan strak antraciet in allerlei verschillende vormen; van ronde potten, vierkante vormen of juist grote rechthoekige plantenbakken voor kuipplanten. Het aanbod is divers. 

Riet en rotan, natuurlijke materialen
Manden van riet en rotan zijn vanwege hun natuurlijke uitstraling, duurzaamheid en flexibiliteit ideaal voor in overkappingen en tuinkamers. Ze bieden een rustieke charme, zijn geschikt voor buitengebruik en zijn gemakkelijk verplaatsbaar. De lichtgewicht manden kun je veelzijdig gebruiken, ze zijn niet alleen ideaal voor bloemen en planten, maar ook handige opbergoplossingen voor tijdschriften, kussens, speelgoed en meer. De manden voorkomen muffe geuren en zorgen voor een ontspannen en gezellige sfeer in je tuinkamer of overkapping. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk, omdat ze gemaakt zijn van hernieuwbare natuurlijke materialen. Ideaal voor in je buitenomgeving. 

Mada_detailfoto's_3_01_535x535
Mada_detailfoto's_3_02_535x535

Geglazuurde potten 
Geglazuurde bloempotten zijn gemaakt van keramiek dat geglazuurd is, en dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst zorgt de veelzijdigheid van het glazuur ervoor dat keramiek verkrijgbaar is in een scala aan kleuren, prints en stijlen. De keramiek is vorstbestendig dankzij de bewerking van de potten. Ze nemen minder water op dan bijvoorbeeld terracotta. Ze zijn daardoor beter bestand tegen koude temperaturen. Een ander voordeel van keramische bloempotten is hun uv-bestendigheid, waardoor het glazuur onaangetast blijft en geen sprake is van verkleuring door blootstelling aan de zon. De potten behouden hun oorspronkelijke uitstraling en blijven langdurig mooi. 

De juiste plek
Keramische bloempotten, en dan met name wat grotere, zijn vrij zwaar, wat hen wind- en stootbestendig maakt, maar tegelijkertijd ook het verplaatsen ervan bemoeilijkt. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van een keramische bloempot goed na te denken over de gewenste locatie. Eenmaal op hun plek vormen ze een duurzaam en prachtig element in elke tuinkamer of onder de overkapping. 

Tuinvazen in gietijzerlook
Tuinvazen van Clayfibre hebben een uitstraling van gietijzer en zijn daardoor echte blikvangers, maar gemakkelijk te verplaatsen en licht van gewicht. Zeker met toonaangevende planten erin, zoals een olijfboom, palmen of planten die in de herfst en wintermaanden kleurige bessen geven. Kies in de zomer voor een grote lavendelplant, die zorgt voor een mooie uitstraling en een aangename geur. Deze tuinvazen zijn duurzaam en weerbestendig. Hun uitstraling is tijdloos. Ze hebben weinig onderhoud nodig, waardoor ze een waardevolle investering zijn voor je terras en buitenruimtes.

Welke potten je kiest hangt helemaal af van je smaak en wensen. Denk voorafgaand aan je bezoek aan een tuincentrum goed na over waar je de potten neer wilt zetten en met welke planten, dan heb je lang plezier van je aankopen.

 

Mada Planten is gevestigd in Kerkwijk. De openingstijden vind je op de Madaplanten.nl.

Bronnen


Geschreven door: Redactie de Overkappingadviseurs Fotografie: Esmee Pellegrom Styling: Mada planten Met medewerking van: Mada planten


Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in