10 tips voor een gezellige wintertuin

10 tips voor een gezellige wintertuin


Overkappingen

Leestijd: 2

Als je in het najaar in de overkapping zit, wil je niet uitkijken op een dorre winterse tuin. Hoe zorg je voor kleur en groen in de wintermaanden? 10 tips.

blog-wintertuin-header
Met verlichting geef je sfeer aan de tuin.

1. Met een den, spar, cipres of taxus is jouw tuin altijd groen! Veel bomen en planten verliezen ‘s winters hun blad, maar deze soorten blijven het hele jaar door groen. Ook mooi: een kleine taxus of een buxus in een pot. Bamboe behoudt ook zijn blad. Prachtig, maar kijk wel uit met deze plant. Hij verspreidt zich in een mum van tijd door de hele tuin en is zeer lastig weer weg te halen.

2. Kies voor wintergroene planten met bessen. Hulstplanten en soorten uit de Skimmia-familie behouden in de wintermaanden hun blad én produceren bessen. Dat zorgt voor een mooi kleuraccent in de tuin. Hulst kun je tevens goed gebruiken in kerstdecoratie.

3. Zorg voor wintergroene bodembedekkers, zodat de bodem groen blijft. De Pachysandra, Vinca minor (maagdenpalm) en kruipende jeneverbes (Juniperus) zijn bijvoorbeeld mooi in de winter. Een grasveld geeft je ook het hele jaar door kleur.

4. Winterheide. Wij zijn fan! Winterheide is de perfecte kleurmaker in de tuin. De heide blijft laag en heeft kleine, naaldachtige bladeren. De bloemen zijn in verschillende kleuren, zoals roze en paars.

5. Gelukkig zijn er ook planten die in de winter bloeien, zoals de hierboven genoemde winterheide, maar ook cyclamen en winterjasmijn. Mahonia-soorten zijn eveneens mooi, zij krijgen ’s winters opvallende gele bloemen. Ze voeg je kleur en geur toe aan de tuin.

> Lees verder onder de foto's < 

blog-wintertuin-detail1
blog-wintertuin-detail2

6. Vergeet de groene struiken niet. Met de Rhododendron en Laurierkers (Prunus laurocerasus) heb je in het voorjaar prachtige bloemen en ’s winters mooie groene bladeren. Yucca’s zijn ’s winters ook mooi en hebben ’s zomers weinig water nodig.

7. Wist je dat je ook groenten en kruiden kunt kweken in de winter? Boerenkool, wortel en rozemarijn doen het bijvoorbeeld goed in de wintermaanden. Zo heb je meteen wat groen in de tuin en je hebt verse groenten.

8. Verlichting. Met tuinverlichting, slingerlampjes, tuinfakkels en spotlights kun je de tuin ’s avonds omtoveren tot een magische plek!

9. Met sfeervolle decoratie kun je de tuin opfleuren in de winter. Leg in het najaar pompoenen en kalebassen neer. Voor december kun je kerstdecoratie toevoegen. Wat te denken van een kerstboom in de tuin of in de overkapping?

10. Met een vogelvoederplaats maak je van jouw tuin een walhalla voor vogels. Je kunt vetbollen ophangen in bomen of struiken, of een vogelhuisje plaatsen in de tuin of aan de schutting. Zo ben je ’s winters verzekerd van het gezellige geluid van vogels in de tuin.

Bronnen


Geschreven door: Marijke Jansen-Verhoef Fotografie: AdobeStock & Koen Vandenput


Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in