Hoe maak je jouw overkapping winterklaar?

Hoe maak je jouw overkapping winterklaar?


Interieur styling

Leestijd: 2

Is jouw overkapping al winterklaar? Overkappingadviseurs geeft je zeven tips waar je allemaal op moet letten.

Het meeste blad is inmiddels gevallen en de winter komt in aantocht. Dat is het goede moment om je overkapping winterklaar te maken. Of je nu een gezellige terrasoverkapping, een comfortabele tuinkamer of een handige carport hebt? Voor de levensduur is het belangrijk om je buitenruimte te beschermen tegen de kou, wind en mogelijke vorst of sneeuw. Daarom geven we je zeven handige tips zodat jouw overkapping of buitenverblijf de winter goed doorkomt.

Maak in 7 stappen jouw overkapping winterklaar

 1. Reinig het dak van je overkapping
Begin met het grondig reinigen van het dak van je overkapping. Verwijder bladeren, takken en ander vuil dat zich daar heeft opgehoopt. Controleer het dak en de goten ook op eventuele beschadigingen en repareer ze indien nodig. Een schoon en goed onderhouden dak voorkomt lekkages en zorgt ervoor dat regen en gesmolten sneeuw gemakkelijker weg kunnen stromen.

2. Controleer de bevestigingen en ondersteuningen
Inspecteer de bevestigingen en ondersteuningen van je overkapping. Kijk of er dingen zijn die je opvallen en laat eventuele beschadigde onderdelen repareren of vervangen. Dan weet je zeker dat je overkapping of tuinkamer een flinke storm, hagel- of sneeuwbui gemakkelijk kan doorstaan.

3. Behandel houten onderdelen
Heb je houten elementen in je overkapping? Dan kan het nodig zijn om deze te behandelen met een geschikte beschermende coating. Hout kan gevoelig zijn voor vocht en vorst, wat kan leiden tot rot en andere beschadigingen. Een waterafstotende en Uv-bestendige coating helpt het hout en verlengt de levensduur van je overkapping. Vraag jouw specialist wat jouw overkapping nodig heeft.

4. Berg kwetsbare meubels en accessoires op
Heb je meubels en accessoires in je open overkapping staan, overweeg dan om ze naar binnen te verplaatsen of op een beschermde plek te zetten tijdens de wintermaanden. Vooral stoffen kussens en bekleding kunnen lijden onder vocht en vorst. Door ze binnen op te bergen, blijven ze langer mooi en bruikbaar. Let ook goed op dat het in je tuinkamer niet te vochtig wordt. Ventileer goed en verwarm de ruimte als je er gebruik van maakt met een heater of een terraskachel.

OKA-winterklaar03
OKA-winterklaar04

5. Investeer in winterse bekleding en accessoires
Als je van plan bent je overkapping actief te gebruiken tijdens de winter, investeer dan in winterse bekleding en accessoires. Denk aan dikke kussens, warme dekens en een comfortabele terrasverwarmer. Dit maakt je overkapping of buitenverblijf niet alleen comfortabeler, maar zorgt er ook voor dat je er het hele jaar door van kunt genieten.

6. Voorkom bevriezing van leidingen
Heb je in je overkapping of tuinkamer waterleidingen? Zorg er dan voor dat je ze leegt voordat het gaat vriezen. Bevroren leidingen kunnen barsten en dan kan tot aanzienlijke schade leiden. Door het water uit de leidingen te laten lopen, minimaliseer je het risico op bevriezing.

7. Maak regelmatig schoon
Maak je overkapping de komende maanden regelmatig schoon. Verwijder sneeuw, ijs en ander vuil. Door de ruimte een beetje 'bij te houden', maak je sneller gebruik van je buitenruimte en je verlengt de levensduur.

Of je nu van plan bent om je overkapping veel te gebruiken tijdens de winter of gewoon wilt zorgen voor de nodige bescherming? Met deze tips ben je goed voorbereid op de winter!

BronnenGerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in