
Koken met de kamado
Een kamado BBQ is een keramische barbecue. De techniek is gebaseerd op een duizenden jaren oude Kamado-kooktechniek afkomstig uit Japan. De kamado is geen alledaagse barbecue. De kracht vind je in de combinatie van de ei-vorm en je grip op de luchttoevoer en -afvoer, waarbij het materiaal isoleert en de warmte terugkaatst. Dus heb je een goede controle over de temperatuur, de barbecue is zuinig met houtskool.
Warmte
Tijdens het koken sluit je elke keer de deksel, de warmte blijft goed behouden en slechts een klein gedeelte van de lucht kan ontsnappen. Het lijkt op koken met een heteluchtoven, maar dan met kolen. Met een gesloten deksel gaat er zo min mogelijk warmte verloren en houd je de keramische bbq op de gewenste temperatuur. Hierdoor heb je een goede controle over de garing van de ingrediënten en gerechten.

De geschiedenis van de kleioven
Al ruim 3000 jaar geleden werd er in Oost-Azië namelijk al rijst gekookt op houtgestookte ovens van klei en brons. In Japan namen ze deze Chinese kookwijze ook over. In de Kofun periode (250 tot 538) de Kamado ontwikkeld, het woord betekent fornuis, oven en vuurhaard.
In de Edo-periode of Tokugawa-periode (1603 tot 1868) werd in Japan de keuken binnen het huis geplaatst. De kamado werd doorontwikkeld, werkhoogte werd verbeterd, om te koken hoefde je niet meer te hurken. Begin 20e eeuw werd de eerste Mushi-kamado op de markt gebracht, de eerste keramische kamado. In de jaren ’50 werd deze Mushi-kamado ontdekt door Amerikaanse soldaten. Ze gebruikten hem als barbecue. Twee Amerikaanse piloten, Richard Johnson (Kamado) en Farhad Sazegar (SAZCO) brachten de keramische barbecue op de markt in de Verenigde Staten. De barbecues in de kleuren oranje/klei, groen en blauw kregen een enthousiaste groep gebruikers.
Verenigde Staten
Ook de Amerikaanse marine-luitenant Ed Fisher maakte kennis met de kamado, nam deze mee terug naar Atlanta. In zijn winkel met Japanse flipperkasten verkochten de kamado’s beter, maar de kwaliteit van de klei liet te wensen over en ging snel stuk. Hij ging op zoek naar een onverwoestbaar keramisch materiaal en vond dat bij NASA. Technisch keramiek was een bijproduct van het NASA-ruimtevaartprogramma. Zijn Big Green Egg ging de wereld over. Sinds die tijd kwamen er steeds meer liefhebbers voor de kamado en zijn er verschillende merken en kleuren voorhanden.


Veelzijdig
Wist je dat je met een kamado alle kanten op kan? Er zijn veel verschillende accessoires beschikbaar waarmee je overheerlijke gerechten kunt maken.
Een heerlijk herfstgerecht is een traditionele stoofpot op de barbecue. Maak gebruik van een diepe pan of een Dutch Oven. Braad vlees aan en voeg daarna een smaakvolle runderbouillon toe met paprikapoeder, zout, peper en laurier. Laat het langzaam in de Kamado zo’n 2 uur stoven, voeg de laatste 30 minuten nog wat groenten toe zoals een paprika, ui en wortel toe.
Hier vind je de kamado's van Overkappingadviseurs: Bezoek de shop.
Binnenkort lees je meer over technieken en recepten die je in het najaar op de kamado kan maken.
Bronnen: kamado.nl, biggreenegg.com en atlantamagazine.com
Bronnen
Gerelateerde berichten


Accessoires
Hoe richt ik mijn tuinkamer in? Stijlvolle, leuke en inspirerende tips!

Accessoires
Maak je overkapping compleet met een buitenkleed!
De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?
Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!