Veelgestelde vragen | De Overkappingadviseurs
section-gray

Veelgestelde vragen

Wij helpen je graag

Wil je meer informatie en staat jouw vraag of antwoord niet bij de veelgestelde vragen? Neem dan direct contact met ons op via het contactformulier.

Neem contact op

Wat is de beste keuze: een glazen dak of polycarbonaat dak?

Bij de aanschaf van een aluminium of houten veranda kun je vaak kiezen tussen een glazen of een polycarbonaat dak. Wat de beste keuze daarin is, is afhankelijk van je budget, wensen en voorkeuren. Hieronder vind je enkele verschillen tussen deze 2 type daken:

Polycarbonaat dak:

  • Super licht materiaal
  • Goed te bewerken
  • Buigzaam
  • Goedkoper dan glas
  • Laat minder licht door dan glas
  • Is wat luidruchtiger bij regen t.o.v. een glazen dak 

Glazen dak:

  • Volledig doorzicht
  • Zeer duurzaam, blijft na jaren nog mooi
  • Exclusievere uitstraling
  • Weinig geluid bij regen
  • Glas is erg zwaar, onderconstructie moet degelijk zijn
  • Glas is prijziger dan polycarbonaat
Kunnen mijn glazen schuifwanden op slot?

Glazen schuifwanden en glazen draai-/vouwsystemen kunnen voorzien worden van diverse sloten, van een eenvoudige afsluiting onderin een schuifwand, tot fraai in de deur verwerkt cilindersloten. Informeer bij je overkappingadviseur naar de mogelijkheden.

Is Overkappingadviseurs onafhankelijk?

antwoord

Zijn glazen schuifwanden of draai-/vouwsystemen wel veilig genoeg?

Het glas dat gebruikt wordt voor glazen schuifwanden of draai-/vouwsystemen is gemaakt van gemiddeld 10mm dik gehard veiligheidsglas. Dus dat kan zeker een stootje hebben. Systemen voor op een balkon zijn zelfs bestand tegen windkracht 13. En mocht het glas breken? Dan valt het uiteen in duizenden kleine, niet scherpe, stukjes.

Wat is er beter? Hout of aluminium?

Je kunt niet zeggen, dat het ene materiaal beter is dan het andere. Hout heeft zo zijn eigen, unieke eigenschappen en aluminium heeft dat ook. Kort gezegd heeft hout meer onderhoud nodig dan aluminium, daarbij heeft hout ook de neiging om te gaan werken en is dat bij aluminium niet aan de orde. Echter als je je houten overkapping goed onderhoudt, gaat die net zolang mee als een aluminium overkapping.

Welke heater past het beste in mijn overkapping?

In principe past elke heater in elke overkapping. Maar welke je moet kiezen is erg afhankelijk van hoe groot en hoe gesloten je overkapping is. Is je overkapping rondom open, alleen voorzien van zijwanden of kun je jouw overkapping helemaal afsluiten met bijvoorbeeld glazen schuifwanden?

Reken daarbij de vierkante meters uit van je overkapping en overleg met je Overkappingadviseur wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Wat is het verschil tussen een staand of hangend systeem?

Glazen schuifwanden worden vrijwel altijd als staand systeem geleverd. Met een stand systeem bedoelen we; het gewicht van de glazen schuifwand wordt gedragen door de onderrail, waardoor de constructie (dus de overkapping zelf) niet belast wordt. Draai-/systemen echter, worden bijna altijd als hangend systeem geleverd. Dat wil zeggen; de glazen panelen hangen aan de bovenrail, de onderrail zorgt er slechts alleen voor dat de glazen panelen aan de onderkant op zijn plaats blijven. Grote voordeel van een hangend systeem is dat systeem ultralicht en supersoepel 'loopt'. Nadeel van een hangend systeem is dat de constructie erop berekend moet zijn dat die het gehele pakket aan glazen panelen kan dragen.

Verkopen jullie ook verlichting?

Bij elke overkapping leveren de Overkappingadviseurs bijpassende verlichting. Bij aluminium veranda's en tuinkamers wordt de verlichting vaak al geïntegreerd geleverd. Bij houten overkappingen en kapschuren is dat meestal niet het geval.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn overkapping?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om een veranda, tuinkamer of ander type overkapping te bouwen. Mits je je aan een aantal regels houdt, zoals:

  • Binnen 4 meter van je woning mag de overkapping een gelijke functie hebben als de woning zelf (dat is vrijwel altijd het geval bij een veranda of tuinkamer)
  • Binnen 4 meter van je woning mag je lager bouwen dan verder van je huis
  • Binnen 4 meter van je woning mag je niet hoger bouwen dan 30cm boven de eerste verdieping
  • Wil je meer dan 4 meter van je huis vandaan bouwen, mag het bouwwerk niet hoger worden dan 3 meter
  • Je mag niet de gehele tuin overkappen
  • Het is altijd goed om de buren even op de hoogte stellen

Je hebt altijd een vergunning nodig als:

  • Je overkapping in je voortuin wilt bouwen
  • Je overkapping hoger wordt dan 5 meter

Elk project is uniek, bij twijfel informeer dan bij je gemeente of het omgevingsloket, zo weet je snel of er een vergunning vereist is.

Zijn wandsystemen ook later te plaatsen of te vervangen?

Alle wandsystemen die door de Overkappingadviseurs geleverd en geplaatst worden, zijn ook later te plaatsen. Bijvoorbeeld als je dit jaar alleen de overkapping plaatst en volgend jaar de vasten wanden en/of glazen schuifwanden.

Het is ook een idee om eens een keer een vaste wand te vervangen door een wand die totaal afwijkt van de overkapping zelf. Dat kan een bijzonder decoratief effect hebben en geeft je overkapping ook weer een totaal andere uitstraling.

Past elke zonwering bij mijn overkapping?

Niet altijd, een regulier rolluik of knikarmscherm kan zomaar niet aan een overkapping bevestigd worden. Bij een houten overkapping of kapschuur gaat dat over het algemeen wat eenvoudiger, maar het is beter om dit even goed met je Overkappingadviseur te overleggen. Een screen is in principe wel geschikt om altijd te kunnen plaatsen.

Voor veranda's en tuinkamers is er speciale zonwering ontwikkeld, zoals onderdak- en bovendakzonwering, zonnedoeken en speciale onderdakplissés. Een keur aan mogelijkheden waar zeker een oplossing voor jouw situatie bij zit.

Zijn kozijnsystemen geïsoleerd?

De kozijnsystemen die door de Overkappingadviseurs geleverd worden, zijn niet geïsoleerd. Geïsoleerde kozijnen worden in principe alleen in woningen of bij het bouwen van serres gebruikt.

Moet je een overkapping onderheien?

In principe hoef je je overkapping niet te onderheien. Een goede fundatie volstaat. Zo'n fundatie kan bestaan uit betonnen poeren of schroefpalen. Hoe zwaar de fundatie moet zijn, is afhankelijk van de zwaarte van een overkapping en de locatie in Nederland waar de overkapping geplaatst wordt. Als je bijvoorbeeld in het Westen van Nederland woont (moeras/veengrond) heb je een zwaardere fundatie nodig dan in het oosten, midden of zuiden van Nederland (zandgrond).

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld; een grote vrijstaande kapschuur met zware kozijnen, die geplaatst wordt op een moerasbodem. Dan is het wellicht wel beter als er onderheid wordt. Je Overkappingadviseur kan je echter hierbij zeker adviseren wat de beste oplossing is.

Kan ik een overkapping zelf monteren?

Als je handig bent, kun je in principe zelf een woning bouwen. Dus ja, je kunt een overkapping zelf plaatsen. Maar... een overkapping plaatsen is echt een vak op zich. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden zoals bijvoorbeeld de fundering, de wand waar de overkapping tegen geplaatst wordt, maatwerk ter plekke, de juiste plaatsingsvolgorde, het omgaan met glas etc. etc. Ons advies is dan ook; kies voor een overkapping inclusief montage. Alle overkappingadviseurs werken met eigen montageteams, die jarenlang ervaring hebben in het plaatsen van alle type overkappingen. Zo ben jij ervan verzekerd dat je project op de best mogelijke wijze gemonteerd wordt, waardoor je recht blijft houden op alle garanties en verzekerd bent van probleemloos genieten van je geplaatste overkapping.

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!