Veranda, overkapping of serre, weet jij het verschil?

Veranda, overkapping of serre, weet jij het verschil?


Overkappingen

Leestijd: 2 minuten

Wist je dat er verschillende soorten overkappingen zijn? Zoals van hout, aluminium of glas en de ene leverancier noemt een overkapping een veranda. En weer een ander spreekt van een terrasoverkapping. Dan heb je ook nog een serre, een uitbouw, tuinkamer en een pergola. Snap jij het nog? Ken jij de verschillen? We zetten hier voor jou een aantal overeenkomsten én de verschillen op een rijtje.

Lang-van-buiten-genieten-DSC_0366-HDR-c
Genieten van het buitenleven met een houten overkapping

 

Overkapping of veranda

We beginnen met de overkapping en de veranda. Een overkapping is net als een veranda een dak met dragende palen die je aan je woning kan plaatsen, maar ook vrijstaand. Dan spreek je vaak van een vrijstaande veranda. Als dak heb je meestal keuze uit een polycarbonaat dak of een glazen dak. Een overkapping of veranda kan uit hout of aluminium worden opgebouwd.

 

(Glazen) wandsysteem

Wil je je overkapping of veranda graag af kunnen sluiten. Dan heb je keuze uit glazen schuif- of vouwwanden, aluminium wanden of vaste zijwanden van bijvoorbeeld hout, aluminium of glas. Deze wanden bieden je meer beschutting tegen wind en regen. Daardoor kun je meer tijd in je tuin doorbrengen. Een afgesloten veranda of overkapping noem je dan een tuinkamer.

 

Serre of tuinkamer

Een tuinkamer is meestal een ruimte die tegen de woning wordt aangebouwd, terwijl een serre echt een uitbreiding van je huis en volledig geïsoleerd is. Bij een serre kun je een permanente doorbraak met je woning realiseren. Bij een tuinkamer is dit niet verstandig. In een serre geniet je op koude herfst- en winterdagen van het buitenleven omdat het er vaak al behaaglijk warm is. Bij een tuinkamer kan dit ook, alleen heb je dan wel een extra warmtebron nodig. Met een terrasheater of een haard is het als het fris is in je tuinkamer snel op temperatuur. Voor de meeste mensen biedt een tuinkamer daarom al voldoende comfort. In het voorjaar, zomer en herfst kun je als het buiten behaaglijk warm is de zijwanden openzetten voor een frisse wind. Bij een felle zon kun je voor zonwering kiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Lang-van-buiten-genieten-DSC_1279-HDR-c
Lang-van-buiten-genieten-DSC_1461-HDR-c

Prijskaartje

Daarnaast zijn de kosten voor een tuinkamer veel lager dan voor een serre. Bij een tuinkamer heb je geen grote verbouwing. Daardoor is het installatiegemak groot bij een tuinkamer.

Om het verwarrend te maken spreken ze in België over een veranda als ze het over een Nederlandse serre hebben. Daar is een veranda dus een volledig geïsoleerde ruimte met veel glas.

 

Een pergola

Een pergola is een soort overkapping langs het huis of vrijstaand in de tuin, gemaakt van een constructie van latten. Je kunt er planten tegenaan laten groeien om zo een natuurlijke zonnewering te creëren of kiezen voor een schaduwdoek als dak. Dan heb je op zonnige dagen meer beschutting. Een pergola vind je in Nederland vaak van hout of aluminium en is een fijne plek om te verblijven.

 

Lamellendakveranda of overkapping

Wil je geen glazen of polycarbonaat dak, maar wil je liever iets anders? Dan is een luxe lamellendak misschien wel iets voor jou. Een lamellendak is een elektrisch dak van lamellen. Zijn de lamellen gesloten, dan heb je een waterdichte overkapping en ben je beschermd tegen regen en zon. Als je ervoor kiest om de lamellen van het dak open te zetten heb je extra licht en een meer open effect. Een lamellendak kun je zowel in een aluminium als houten overkapping of veranda plaatsen.

 

Meer weten?

De specialisten van Overkappingadviseurs kunnen jou alles vertellen over welke overkapping of buitenleven oplossing het beste bij jouw situatie past. Meer informatie lees je hier: overkappingen.

Bronnen


Geschreven door: Marlou van Dijk Fotografie: Koen Vandenput Styling: Iris van den Oever


Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!