De hoogte van overkappingen op de erfgrens: wat zijn de regels?

De hoogte van overkappingen op de erfgrens: wat zijn de regels?


Overkappingen

Leestijd: 3 min.

Wil je een overkapping laten plaatsen, maar staat deze dichtbij of op de erfgrens? Houd dan, voordat je aan de slag gaat met de bouw van een overkapping, rekening met de wettelijke regels en voorschriften met betrekking tot de hoogte van jouw veranda of overkapping. In deze blog bespreken we kort de regelgeving rondom overkappingen op de erfgrens en wat je moet weten voordat je aan de slag gaat.

Blog-techniek-tuinkamer-antraciet-header-1

Waarom zijn er regels voor de hoogte van overkappingen op de erfgrens?

Het bouwen van een overkapping op de erfgrens kan gevolgen hebben voor jouw buren. Om geschillen en onenigheid te voorkomen, hebben de meeste landen en gemeenten specifieke voorschriften opgesteld met betrekking tot de hoogte van overkappingen. Deze regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat jouw buren niet belemmerd worden, zoals met de lichtinval, privacy en hun uitzicht.

 

De maximale hoogte van een overkapping op de erfgrens

De toegestane hoogte van een overkapping op de erfgrens verschilt vaak per locatie en kan afhankelijk zijn van de geldende bestemmingsplannen en bouwvoorschriften in jouw gemeente. Over het algemeen geldt dat de maximale hoogte van een overkapping op de erfgrens meestal tussen de 2,5 en 3 meter ligt. De overkapping mag tegen de erfgrens, bijvoorbeeld een schutting, worden geplaatst wanneer de erfscheiding van zowel jou als je buren is. In sommige gevallen kan het zijn dat je een hogere overkapping wilt bouwen dan de toegestane hoogte. In dat geval moet je een vergunning aanvragen bij jouw gemeente. De gemeente zal dan jouw bouwplannen beoordelen en kijken of er uitzonderingen gemaakt kunnen worden op basis van bijvoorbeeld de ligging van jouw woning en de impact op de omgeving.

Blog-techniek-tuinkamer-wit-profiline-detail
Blog-techniek-tuinkamer-antraciet-MB-detail

Burenovereenkomst en goede communicatie
Voordat je begint met de bouw van een overkapping op de erfgrens, is het altijd aan te raden om in gesprek te gaan met je buren. Het is belangrijk om hun zorgen en bezwaren te bespreken en te kijken of er gezamenlijk afspraken gemaakt kunnen worden. In sommige gevallen kan een burenovereenkomst worden opgesteld waarin alle betrokken partijen akkoord gaan met de bouwplannen en eventuele uitzonderingen op de hoogte van de overkapping.

 

Regelgeving

Dus als je een overkapping op de erfgrens wilt bouwen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regels en voorschriften. Zorg ervoor dat je de toegestane hoogte van de overkapping in jouw gemeente controleert voordat je aan de slag gaat. Vergeet niet om in overleg te gaan met je buren om een eventueel conflict te voorkomen en een harmonieuze omgeving te behouden.

De regelgeving kan per locatie verschillen. Raadpleeg voor specifieke informatie over de hoogte van overkappingen op de erfgrens in jouw gemeente, de lokale autoriteiten.

 

Natuurlijk kan jouw adviseur die aangesloten is bij de Overkappingadviseurs jou hierin ook adviseren.

Bronnen


Geschreven door: Marlou van Dijk Fotografie: Koen Vandenput Styling: Iris van den Oever In samenwerking met: De Overkappingadviseurs


Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in