Wat is er heerlijker dan verse, rode zomerkoninkjes?

Wat is er heerlijker dan verse, rode zomerkoninkjes?


Laatste trends

Leestijd: 2

Aardbeien zijn supergezond. Ze zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine B, kalium en Foliumzuur. Het is echt zomerfruit en wat is er leuker dan ze zelf in je tuin, op je balkon of onder je overkapping te kweken. Ze lekker opeten natuurlijk!

Aardbeien zaaien kun je het beste al in februari doen. Daarom kun je nu in mei het beste voor zelfgekochte plantjes kiezen. Gelukkig heb je nog even de tijd want aardbeien planten kan van maart tot en met augustus. Er zijn namelijk vroege, middelvroege en late aardbeienplanten verkrijgbaar. Kies je voor verschillende rassen dan je tot ver in oktober genieten van je aardbeien.

 

Blog-toepassing-aardbeien-2023-mei-header
Als de aardbeien felrood van kleur zijn, is het tijd om ze te oogsten!

Hoe kweek je goede aardbeien?
Aardbeien houden van een humusrijke en lichtzure grond, ze kunnen aardbeien heel slecht tegen droogte. Aardbeien bestaan voor 90% uit water. Daarom hebben ze tijdens het groeiproces dan ook flink wat water nodig. Anders groeien ze niet, maar maak ze ook niet te nat, want dan gaan ze rotten en zorg dat ze zon hebben om goed te kunnen rijpen, maar zet ze niet in de volle zon.

Aardbeien planten
De plantafstand tussen de plantjes is ongeveer dertig centimeter in de rij en zestig centimeter tussen de rij. Zet ze niet te diep in de aarde, houd het hart van de plant boven de grond en alleen de wortels onder de grond. Het beste kun je de bodem met stro bedekken. Zo voorkom je dat de aardbeien op de grond liggen en gaan rotten. Mooi meegenomen, zo houd je ook de groei van onkruid tegen. Natuurlijk kun je de aardbeienplantjes ook heel goed in een pot zetten, houd ook dan voldoende ruimte aan. Staat staat heel gezellig en decoratief onder je overkapping of op je terras en balkon.

 

Blog-toepassing-aardbeien-2023-mei-detail-01
Blog-toepassing-aardbeien-2023-mei-detail-02

Oogsten
Als de aardbeien felrood van kleur zijn, is het tijd om ze te oogsten! Pluk ze bij voorkeur op het warmste moment van de dag. Dan hebben ze de meeste smaak. Oogst ze boven het kroontje, dan blijven de aardbeien langer vers. Geef ze vanaf juli tot en met augustus zo nu en dan wat biologische plantenvoeding. Een net over je aardbeienplanten spannen voorkomt dat vogels je oogst wegpikken. Wist je dat als je goed voor je aardbeienplanten zorgt, je er volgend jaar opnieuw van kan oogsten en misschien ook nog het jaar daarna. Je gaat wel merken dat als de planten ouder worden, ze ieder jaar minder rijk dragen. Je kunt dan nieuwe planten kopen of zelf zaaien. Wat ook leuk is, is om zelf stekken van je oude planten te nemen. De beste periode hiervoor is midden augustus.

In de winter
Aardbeienplanten zijn winterhard, maar kunnen niet goed tegen strenge, aanhoudende vorst. Dek je Als je aardbeienplanten in de grond hebt staan, moet je ze goed afdekken. Heb je ze in potten staan? Verplaats ze dan naar een vorstvrije plek. De beste tijd om ze te snoeien is direct na de pluk.

Bronnen


Fotografie: Koen Vandenput


Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in