Slim omgaan met regenwater voor je tuin

Slim omgaan met regenwater voor je tuin


Laatste trends

Leestijd: 2

Zomers worden heter en er valt in die maanden steeds minder regen. En als het dan regent is het meestal kort en hevig. Door op die momenten slim om te gaan met regenwater, kun je zelf de droge periodes overbruggen zonder al te veel kraanwater te gebruiken. Overkappingadviseurs bespreekt in deze blog een aantal tips hoe je zelf regenwater op kan vangen.

OKA-regenwater3
Gebruik je regenton niet alleen om water op te vangen, maar verzamel er leuke dingen en planten.

Kies voor minder tegels en meer groen
Als het kort en hevig regent komt er een flinke hoeveelheid water naar beneden waar de meeste tuinen in Nederland niet op ingericht zijn, die zijn veelal betegeld. Daardoor stroomt het regenwater meteen weg en worden riolen overbelast, in plaats van dat het regenwater de grond in loopt en het bodemleven van vocht voorziet. Tuinen en straten overstromen en opspattend zand en modder zijn het gevolg. In veel gemeentes in Nederland wordt daarom extra gestimuleerd om de tuintegels eruit te halen en er groen voor terug te plaatsen. Ook zelf regenwater opvangen wordt aangeraden.

Regenton
Heb je een overkapping in je tuin? Regenwater dat op het dak van de woning en de overkapping valt, stroomt via de goten en de regenpijp meestal direct het riool in. Je kunt er ook voor kiezen om je regenpijp af te koppelen en dat regenwater of direct de tuin in laten stromen of op te vangen in een grote regenton. Als de ton vol is loopt het overtollige water alsnog de tuin in of in het riool. Er zijn allerlei modellen regentonnen voorhanden, rond of rechthoekig met een grote of kleine inhoud. Jouw regenton is volledig af te stemmen op je smaak en wensen en de hoeveelheid beschikbare ruimte.

OKA-regenwater-FB
OKA-regenwater4

Goed voor je tuin
Regenwater gebruiken is niet alleen goed voor het milieu, het is ook schoon en zacht water, het bevat nauwelijks kalk en is daarom ook beter voor je planten en je bespaart op je waterrekening omdat je minder kraanwater verbruikt voor je tuin.

Groen in de tuin
Wil je de tegels eruit halen en je tuin aanpakken? Dan kun je voor planten en bloemen kiezen of halfverharding zoals grind of schelpen. Kies je voor groen in je tuin? Geef je bodem - als je de tegels eruit hebt gehaald - dan wat extra aandacht en voeding. Gebruik eerst een bodemverbeteraar voordat je gaat zaaien of planten. De bodem heeft onder de tegels namelijk weinig voeding, zuurstof en licht gehad en kan daardoor wel een boost gebruiken. 

Verharding
Als je liever geen groen in je tuin wilt, kun je in plaats van tegels ook voor grind, schelpen, split, cacaodoppen, houtsnippers of lavastenen kiezen. Liever wel tegels in je tuin houden? Denk dan eens aan poreuze tegels of tegels met een bredere voeg. Je kunt tegels ook in een patroon leggen waarbij je in het midden ruimte overhoudt waar je planten kunt plaatsen en het regenwater de grond in kan lopen en niet in het riool wegstroomt.

 

Bronnen



Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in