Midzomernacht, barbecuenacht

Midzomernacht, barbecuenacht


Overkappingen

Leestijd: 4

Vandaag is het 21 juni, midzomer. De langste dag van het jaar. De zomerzonnewende vindt plaats en we verwelkomen de zomer. In de Scandinavische landen worden de komende dagen overal vreugdevuren ontstoken en komen mensen bij elkaar om samen lekker te eten, te drinken en te dansen om Midsummer Night te vieren. Kortom om samen plezier te maken.

barbecue_IMG_7987
Midzomer is het uitgelezen moment voor een gezellige barbecue-avond.

Midsummer Night vieren we ook steeds vaker in Nederland en op de langste dag van het jaar mag een goede BBQ niet ontbreken. Het belooft een mooie week te worden, dus deze week is hét moment om het begin van de zomer te vieren.

Overkappingadviseurs heeft speciaal voor deze zomer de lekkerste recepten voor in de buitenkeuken verzameld. In het Grote OrangeVie Buitenkookboek staat een selectie vlees-, vis- en vegagerechten. Bijvoorbeeld een heerlijke Gorgonzola hamburger, chicken honey pops, maar ook een frisse pastasalade met burrata, kabeljauw uit de oven, met feta gevulde paprika en een kleurrijk dessert met monchou. Uiteraard vind je in het buitenkookboek ook inspiratie voor feestelijke dorstlessers, zoals de Aperol Spritz, sangria met vers fruit en Moscow Mule, maar ook mocktails als Choco Loco!

Om van jouw midsummer night een waar buitenfeestje te maken, delen we graag alvast een recept uit Het Grote OrangeVie Buitenkookboek: midsummer spareribs.

Spareribs_00836
barbecue_kamado_DSC06412

Midsummer spareribs

Spareribs zijn het perfecte gerecht voor een barbecuefeest op midzomer. De garing op een temperatuur van 120 graden vraagt wat geduld (6 uur), maar met zo’n lange avond is dat geen probleem. Start op tijd met de bereiding van dit gerecht en je hebt een heerlijke midnight snack!

 

Ingrediënten

  • 4 spareribs, ongeveer 3,5 kilo, zonder vlies

 

Voor de marinade:

  • 100 gr kruidenmix Piri piri 
  • 5 li ketjap benteng
  • 250 ml appelsap 
  • 2 uien
  • 1 puntpaprika
  • 5 - 6 tenen knoflook

 

Een nacht marineren

Doe de spareribs in een marinadebak en voeg de grof gehakte knoflook, gesnipperde ui, grof gesneden paprika, ketjap, appelsap en de kruiden toe. Zorg dat de spareribs helemaal ondergedompeld in de marinade staan. Dek de schaal af en zet een nacht in de koelkast. 

 

Bereid de barbecue voor

Haal de schaal met de spareribs uit de koelkast en bereid de barbecue voor. Je bakt de spareribs indirect. Bij een grote barbecue kun je de kolen aan één kant plaatsen, om de spareribs op de andere kant te bakken. Heb je een kamado, gebruik dan een sparibsrek en een hitteschild.

Verwarm de barbecue tot 110/120 graden. Leg op de kolen het ronde rek - waarop je normaliter je vlees legt -, plaats daarop het hitteschild, het aluminium bakje en dan het spareribsrek. De spareribs zet je op z’n kant in het rekje.

Heb je geen sparibsrek, leg ze dan met de bolle kant naar boven in de barbecue, naast de hete kolen. Draai de spareribs niet om en smeer de eerste drie uur elke driekwartier de ribben in met de overgebleven marinade. 

 

Na 3 uur

Haal na drie uur de spareribs uit de barbecue en pak ze in met aluminiumfolie. Giet in de folie nog een beetje marinade. Gooi de overgebleven marinade weg. Plaats de ingepakte spareribs terug in de barbecue en controleer of de barbecue nog op de juiste temperatuur is. 

De spareribs zijn twee tot drie uur later klaar, als je het vlees gemakkelijk van het bot kan halen maar het er niet vanaf valt. 

 

Tip: serveer met frietjes en een salade met komkommer en tomaatjes. 

Bronnen


Geschreven door: Marijke Verhoef Fotografie: Koen Vandenput en Marijke Verhoef Styling: Iris van den Oever


Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in