Midsummer, wat is dat nou eigenlijk?

Midsummer, wat is dat nou eigenlijk


Laatste trends

Leestijd: 2

21 juni, Midsummer, is de langste dag van het jaar. De zomerzonnewende heeft dan plaatsgevonden en de zomer is in volle gang. In de Scandinavische landen wordt Midsummer groots gevierd. De dag waarop Midsummer Night plaatsvindt is verschillend. In Zweden is het altijd op vrijdag tussen 19-25 juni. Dit jaar dus op 24 juni, in Denemarken en Zweden op 23 juni.

Bloemenkransen, dansen en een zon die nooit ondergaat
Voor de Zweden begint op midzomer voor velen de jaarlijkse vakantie van ongeveer vijf weken, ze hebben daar een relatief kort zomerseizoen. Midzomeravond wordt meestal gevierd op het platteland, wat betekent dat op de dag ervoor iedereen de stad verlaat en de straten van de stad plotseling spookachtig verlaten zijn. De belangrijkste verkeersaders van het land zijn daarentegen normaal gesproken overvol. Rijen auto's strekken zich uit in de verte, en aan het einde van de weg wachten familie en vrienden tussen zilverberken in volle, glinsterende bloei.

Midzomervuur
Midzomeravond wordt meestal gevierd op het platteland met een groot vuur.

Meibomen en dansen
Midzomer is normaal gesproken een gelegenheid van grote bijeenkomsten. Veel Zweden doen hieraan mee om aan hun sociale verplichtingen te voldoen, zodat ze de rest van hun vakantie in alle rust kunnen genieten. In veel gevallen komen hele families samen om dit traditionele hoogtepunt van de zomer te vieren. De meiboom wordt op een open plek gehesen en er volgen traditionele ringdansen met meer entertainment in de avond.

Denemarken: Het Midzomerfeest van Sankt Hans
Het hoogtepunt van de Deense zomer. Dat wordt gevierd op de avond van 23 juni onder de naam Sankt Hans, in het Engeland bekend als Saint John, Johannes de Doper.

Het festival van Sankt Hans en de viering van de zomerzonnewende heeft heidense wortels en dateert uit de tijd voordat het christendom naar Denemarken kwam. Sankt Hans wordt over het algemeen gevierd met een diner thuis met familie en vrienden, gevolgd door een wandeling naar een gemeenschappelijk vreugdevuur, vaak aan het strand of aan de oever van een van de vele meren van Denemarken.

De traditie roept op om een beeltenis van een heks op het vuur te plaatsen, en terwijl het brandt zingt de gemeenschap het lied "Midsommervisen", geschreven door de Deense dichter Holger Drachmann in 1885. De beeltenis van de heks symboliseert alle ellende die Denemarken als natie wil vermijden, en het lied viert de hoop dat vrede zal zegevieren.

Midzomernacht2
Midzomernacht3

Noorwegen: Sankthansbål
Midzomernacht in Noorwegen is net als in Denemarken op 23 juni en verwijst ook naar Sankt Hans. Ze noemen het feest ook vaak Sankthans, Jonsok, Jonsmesse of Jons vake. Ondanks de voornaam, is dit ook hier een niet-religieuze viering. De officiële dag van Sankthans is 24 juni. Maar de Noren vieren het de avond ervoor op de 23e, ook wel bekend als Sankthansaften (De avond van Sint Jan).

Een groot aantal tradities van vroeger worden nu niet meer gevierd zoals Åkervekking (de velden wakker maken) en Lekebryllup (huwelijk spelen). Tegenwoordig is de viering vrij eenvoudig, maar nog steeds erg leuk. Het is een tijd van het jaar waarin Noren graag buiten zijn en het (hopelijk) warme weer en de lange zomeravonden koesteren. 

Op de avond van de 23ste wordt het Sankthansbål (Vreugdevuur van Sint Jan) aangestoken. Vrienden en familie delen een maaltijd, meestal een BBQ en kijken later op de avond samen naar het grote kampvuur. Er wordt gezegd dat de traditie van het aansteken van een vuur helemaal teruggaat tot de 5e eeuw, toen men geloofde dat een groot vuur de boze geesten zou verjagen.

In tegenstelling tot de Zweedse midzomer, is Sankthans in Noorwegen geen nationale feestdag, en de meeste mensen moeten de volgende dag naar hun werk, dus het feest duurt meestal niet de hele nacht, maar ze blijven toch vrij laat op. 

Bronnen: sweden.se, denmark.dk en norwaywithpal.com

Bronnen



Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in