Is jouw tuin klaar voor het najaar?

Is jouw tuin klaar voor het najaar?


Laatste trends

Leestijd: 2 min

In je overkapping of tuinkamer geniet je ook in het najaar van je tuin. Zeker als de zon schijnt is het er snel aangenaam. Reden te meer om je tuin klaar te maken voor de herfst. Dan heb je er meer plezier van en het helpt je in het voorjaar, dan heb je er juist minder werk aan.

 

 

Najaar4
Als de zon schijnt is het in de tuinkamer nog heerlijk achter glas, ook staan je planten er beschut.

Meubels
Zet de meubels die je niet onder je overkapping of in je buitenverblijf hebt staan droog. Dan blijven ze mooier. Zet je alles onder je terrasoverkapping? Maak ze dan eerst goed schoon, dan heb je er onder je veranda ook plezier van, gebruik je ze niet. Dan weet je zeker dat ze er in het voorjaar goed bijstaan en geniet je van het eerste zonnetje op je terras.

Grasmaaien
Heb je gras? Geef het dan nog een grondige maaibeurt. De vele regen en hoge temperaturen hebben alles weer tot leven gebracht, ook het gras is hierdoor flink gaan groeien. Gevallen blad hark je bij elkaar zodat het niet verstikt en er geen gele plekken in je grasveld komen. Laat in tuin in wat hoekjes wel de bladeren liggen, daar kunnen insecten, egels en andere dieren overwinteren. Heb je een notenboom, laat dan ook wat noten liggen voor de dieren, misschien komen er wel eekhoorns op af.

 

Najaar1
Najaar2

Snoeien en beschutting
Heb je nestkastjes? Maak ze dan schoon en vul ze met droge bladeren, zodat vogels er in de winter kunnen schuilen. Ook een bijenhotel is een mooie aanwinst voor insecten en vlinders. Ook staat het heel decoratief in je tuin. Het snoeien van bomen en struiken in het najaar zorgt ervoor dat ze in het voorjaar goed gaan groeien, zoals bij fruitbomen en hagen. Snoei de takken niet te kort. De esdoorn, berk of kastanje kun je tussen oktober en eind november snoeien. Daarna is het beter om ze met rust te laten, want hun sapstromen komen al vroeg op gang.

Bloemen
Houd je van voorjaarsbloemen? Poot dan nu de bollen van tulpen, krokussen, lelies en narcissen in de grond. Doe het voor de eerste nachtvorst. In de herfst kan het ook flink stormen. Zorg ervoor dat planten goed en stevig staan, zodat deze niet knakken Vorstgevoelige planten kun je nu alvast beschermen tegen vorst door ze af te dekken en kuipplanten en planten in potten die vorstgevoelig zijn breng je het beste naar binnen, naar de kas of bijvoorbeeld in je tuinkamer. Doe dit op tijd zodat de overgang van koud naar warm niet te groot is.

Kranen afsluiten
Vergeet als het echt kouder wordt niet om je buitenkranen af te sluiten. Laat voordat je de buitenkraan afsluit, het water uit de leiding lopen, daardoor zullen je leidingen in de winter niet bevriezen.

Bronnen



Shop de artikelen

Haal meer uit je overkapping! Echte sfeermakers voor elk budget.    Naar de shop

Gerelateerde berichten

De beste tips & deals elke maand in jouw inbox?

Al ruim 2000 nieuwsbriefabonnees gingen je voor. Blijf ook op de hoogte en meld je nu aan!

Schrijf mij in